Create your own web pages in minutes...
Didaktični pripomočki
pri pouku računalništva


made by: Miha Kočar
Copyright 2005-2007 Miharix .d.o.o. :-)
Domov            Izdelki - 1L           izdelki - 2L               Razlage            FAQ
Zgradba in delovanje osebnega računalnika
(demonstracijski kovček)

Namen tega izdelka je kako učencem na čimbolj realen način prikazati kako je zgrajen računalnik, kje se nahaja posamezna komponenta, kakor tudi vpogled pod ohišje med samim delovanjem komponent.


Za izdelavo rabimo:

    * Delujoči računalnik
    * 1,5 m2 laminata
    * 50 x fi3 in fi4 vijake
    * 50 x fi3 in fi4 matice
    * 2 šarnirja 45x45mm
    * 8 LED
    * LPT konektor
    * 3m 5 žilnega kabla
    * Gumijaste nogice
    * Profilne palice
    * Modelarsko rezljačo
    * Kotni brusilnik
    * Stroj za brušenje
    * Vrtalni stroj
    * Lotalnik
    * Pištolo za vroče lepljenje
    * Zakovice ter pištolo za kovičenje
    * 3m traka za roletePotek izdelave izdelka:
Razdremo delujoč računalnik ter ga poizkusno  razporedimo na mizi, izberimo okvirne mere ohišja, ter izdelamo grobo skico razporeditev vseh PC elementov. Priklopimo vse kable in preverimo če so dovolj dolgi, če so samo prekratki napajalni kabli pustimo pri miru če ne korigiramo.
Iz laminata sestavimo vseh 6 stranic. Na eno od velikih zarišemo in izrežemo odprtini za LCD ter CD-rom. Sestavimo pokrov tako, da ustrezno odrežemo profilne palice ter jih pobrusimo da se lepo prilegajo brez odprtin, med sestavljanjem ne pozabimo vstavit LCD-ja saj kasnejšo vstavljanje ni mogoče. Na dno razporedimo vse preostale komponente, katerim smo poprej morebiti odstranili del ohišja. Označimo si mesta vrtanja tako na komponentah kot tudi na dnu kovčka. Izvrtamo vse luknje in skrbno odstranimo vse opilke. Z vijaki začasno sestavimo gradnike a podlago. Označimo si kjer so vijaki predolgi ter jih odrežemo ter seveda pobrusimo, da ne bi prišlo do poškodb komponent oz, da ne bi bili ostri robovi. v eno stranico izvrtamo luknje za pritrditev šarnirjev kakor tudi izbrusimo utor za šarnirja. Na njej nasprotni strani izvrtamo luknjo za zaklop. Vse komponente dokončno pritrdimo na podlago ter podlago pritrdimo na pokrov. Izvrtamo še luknje za pritrditev nosilnih jermenov ki jih pritrdimo z kovicami. Mesta kjer bodo pritrjeni jermeni določimo pri zaprti škatli.


Nato še izdelamo LPT kabel z LED diodami ki jih namestimo po posameznih komponentah. Diode priklopimo na LPT kabel tako, da jih povežemo skupa na maso, ki je na pinnih 18-25 ter po eno na pozitiven  pin 2-13. uporabimo poljuben programski jezik ter programiramo uporabniški vmesnik, kako točno dostopamo do posameznega pina si moramo pogledat v knjižnicah programskega jezika. Končni program namestimo v poljuben zagonski menik tako, da se zažene takoj ob vstopu v sitem. Diode prilepimo z pištolo za vroče lepljenje. Za konec izvrtamo še luknje za gumijaste nogice ter jih pritrdimo. Preverimo če je vse trdno pritrjeno ter dobro izpihamo vse opilke. Priklopimo vse kable in če smo bili dovolj previdni bi mogel sitem delovat brez problemov.
Pri obratovanju samo pazimo, da se ja nihče ne dotika komponent še posebaj ne napajalnika !.
Web Page Maker, create your own web pages.