headerphoto

Programska oprema - Programi za filtriranje spletnih vsebin

 

Programi za filtriranje neželjenih spletnih strani in ostalih vsebin omogočajo, da lahko otroci dalj časa uporabljajo računalnik in internet brez dodatnega nazdora.
Osnovna zaščita je sicer že vgrajena v operacijskem sistemu Windows, vendar je včasih tudi potrebna dodatna specializirana programska oprema, ki omogoča filtriranje spletnih strani, časovno omejitev brskanja in pregled zgodovine obiskanih strani.

Microsoft Family Safety (Družinska varnost)

Družinska varnost je brezplačen program in omogoča, da sami določite, kako bodo otroci doživljali internet. Lahko omejite iskanja, blokirate ali dovolite določena spletna mesta, odločate s kom bodo komunicirali, ko uporabljajo Windows Live Messenger, Hotmail ali Spaces, in nadzorujete, kaj v spletu so obiskali.
Podrobna poročila o dejavnosti za posameznega otroka prikazujejo seznam vseh spletnih mest, ki so jih otroci obiskali (ali poskušali obiskati), in podatek o tem, ali je bil ogled dovoljen ali blokiran.
Z vgrajeno odobritvijo stikov in spletnih mest lahko izveste, s kom se otroci pogovarjajo po e-pošti ali spletnih dnevnikih prek storitev Windows Live ali z neposrednimi sporočili s programom Windows Live Messenger. Vpišite se v spletno mesto Družinska varnost in odobrite ali zavrnite vsak novi stik.
S spletnega mesta »Družinska varnost«, do katerega lahko dostopate iz skoraj katerega koli računalnika v spletu, lahko dostopate do varnostnih nastavitev za otroke in jih prilagajate. Program je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

R-Filter

Aplikacija R-filter, ki vam je dodatek Internet Explorerju. Dodatek se ob instalaciji prikaže kot nov gumb v orodni vrstici Internet Explorerja ter v Explorerjevem menuju Orodja. Osnovna naloga aplikacije je filtriranje spletnih strani z neprimerno vsebino, izkazalo pa se je, da je R-filter uporaben tudi v druge namene. Kaj je neprimerna vsebina, boste lahko določili sami, saj boste imeli le vi dostop do nastavitve filtra. R-Filter je namenjen šolam in staršem, ki želijo svoje otroke zaščititi pred neprimernimi vsebinami na svetovnem spletu.

 

K9 Web Protection

Popolnoma brezplačen in zelo kvaliteten progra vam bo omogočil filtriranje spletnih strani gleda na različne kriterije in bo za večino uporabnikov predstavljal kvalitetno rešitev. Nažalost omogoča le kontrolo na spletnimi stranmi in ne nad programi, ki jih otroci zaganjajo. Program ni na voljo v slovenskem jeziku.

 

Child Control

Nažalost dobre stvari niso brezplačne, pa boste za ta programo , ki je eden izmed najboljših, odšteli 30 evrov. Možnosti so velike in mu je težko najti slabosti. Omogoča blokiranje spletnih strani in programov na podlagi vseh mogočih parametrov, pravtako pa omogoča tudi definiranje različnih sigurnostnih stopenj. Program ni na voljo v slovenskem jeziku.

CyberPatrol

Še eden od solidnih programov za filtriranje, vendar nažalost komericalen. Za eno leto zaščite in varnega brskanje svojega otroka, je potrebno odšteti 40 ameriških dolarjev, vendar pa si lahko prenesete tudi preiskusno različico. Program ima vse možnosti kot prej omenjeni Child Control, vendar je administracija nekoliko zakomplicirana. Program ni na voljo v slovenskem jeziku.

 

NetNanny Home Suite

Ko je govora o zaščiti otrok na Internetu in starševskemu nadzoru, je program NetNanny eden on najuspešnejših. Program omogoča filtriranje vsebin na spletu, preprečevanje zagona določenih programov, do nastavitev programa pa lahko dostopamo od kjerkoli na internetu zahvaljujoč oddaljenemu dostopu do računalnika. Program ni na voljo v slovenskem jeziku. Na voljo je 14 dnevna preizkusna različica, licenčni program pa stane 50 ameriških dolarjev.

 

KidsWatch Time Control

Zanimiv program, omogoča nastavitve časa, ki ga otroci lahko preživijo na internetu. Samodejno odjavi uporabnika po času, ki ga nastavite. Omejite lahko tudi nameščanje programov in zagon določenih. Program ni na voljo v slovenskem jeziku, licenčna različica pa stane 30 ameriških dolarjev.

 

Safe Eyes

Safe Eyes bi lahko poimenovali tudi roditeljski nadzor interneta. Program namereč omogoča, da zaščitite vašega otroka na internetu. Zakaj? Zato, ker je internet poln neprimernih strani, vsebin, predvsem za otroke. Zaščitite ga pred neprimerno vsebino kot je pornografija, droge, nasilje ... Program ni na voljo v slovenskem jeziku. Preiskusna različica je dostopna za obdobje 15 dni, licenčna različica pa stane 50 ameriških dolarjev.